Uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, reprezinta probabil cel mai mare succes al operatiunilor clandestine americane, de la capturarea lui Khalid Sheikh Mohammed, in anul 2003. Confirmarea mortii sale este o victorie emotionala pentru Statele Unite si ar putea avea efecte largi asupra geopoliticii regiunii, insa moartea lui bin Laden este irelevanta pentru al-Qaeda si pentru miscarea jihadista, din punct de vedere operational, scrie Stratfor.
Americanii au continuat sa sarbatoreasca uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, pe tot parcursul zilei de 2 mai, in afara Casei Albe, in apropiere de locul unde se ridica odinioara World Trade Center si in restul tarii. Operatiunea care a dus la moartea lui bin Laden este printre cele mai semnificative succese operationale ale serviciilor de informatii americane din ultimul deceniu. Desi este cu siguranta o victorie emotionala pentru Statele Unite, care ar putea avea consecinte atat pentru rolul SUA in Afganistan, cat si pentru relatiile cu Pakistanul, eliminarea lui bin Laden va avea un efect foarte mic asupra gruparii al-Qaeda ca intreg si a miscarii jihadiste, in general.
Din cauza statutului de "cel mai vanat individ din lume", orice fel de dialog purtat cu alti membri ai al-Qaeda risca sa fie interceptat si, astfel, sa-i dezvaluie localizarea. Acest lucru l-a fortat pe bin Laden sa fie extrem de prudent in ceea ce priveste comunicarea, pentru pastrarea securitatii operationale in interiorul gruparii, si, in esenta, sa renunte la un rol activ de "comanda si control", pentru a ramane in viata. Se pare ca bin Laden a fost ajutat sa mentina o comunicare minimala de catre cativa curieri personali in care avea foarte mare incredere. El nu a avut acces la internet sau la telefon in Abbottabad, Pakistan. Chiar daca "reteaua" sa de comunicare era extrem de limitata, in cazul in care informatiile