Românii sunt de acord cu participarea țării la scutul anti-rachetă, însă se tem că acest lucru ar putea duce la deterioarea relațiilor cu Rusia și ar crește riscul de atacuri teroriste. Potrivit unui sondaj realizat de IRES, majoritatea concetățenilor noștri consideră că România stă prost în ceea ce privește securitatea militară.
87% dintre români știu că țara lor este membră NATO, 76% dintre ei au o părere bună și foarte bună despre Alianața Nord Atlantică, iar 72% dintre ei cred că România are relații bune și foarte bune cu celelalte state membre.
Cu toate acestea, în opinia a 23% dintre subiecții sondajului, securitatea militară a României este ”foarte scăzută”, alți 40% considerând că aceasta este ”destul de scăzută”.
Și relațiile cu SUA sunt apreciate ca fiind bune și foarte bune de 77% dintre subiecți, 84% dintre aceștia având o părere bună și foarte bună despre Statele Unite.
Două treimi dintrre români au auzit de scutul anti-rachetă, cei mai informați fiind, potrivit sondajului, moldovenii și locuitorii din mediul urban. Doar o treime dintre subiecți știu, însă, despre participarea României la acest proiect.
Pentru 31% dintre respondenți, principalul avantaj al României ar fi creșterea nivelului de securitate națională. Pe de altă parte, 8,9% dintre ei consideră că implicarea țării noastre în scutul anti-rachetă ar putea să ne transforme în țintă pentru teroriști, 8,4% văd ca potențial risc deterioarea relațiilor cu Rusia, iar 7,2% se tem de cheltuieluile suplimentare pe care le-ar putea aduce proiectul.
42% dintre români nu se simt în siguranță, mai arată studiul IRES, în timp ce 52% se arată, în general, mulțumiți și destul de mulțumiți de siguranța individuală. Cei mai satisfăcuți de acest aspect sunt transilvănenii și bănățenii (60,5%), iar cei mai nemulțumiți sunt moldovenii (47,5%)