Germania şi-a deschis piaţa muncii, de la începutul lunii, pentru cetăţenii din cele opt state din Europa Centrală şi de Est care au aderat în 2004. O decizie care ar trebui să aducă teoretic personal calificat în mai multe domenii cheie ale economiei. În practică însă analiştii estimează că forţa de muncă se va lăsa aşteptată.
Polonezi, cehi, slovaci, sloveni, unguri şi baltici vor putea munci de acum în Germania fără ca oficiul de ocupare a forţei de muncă să mai verifice dacă nu se găsesc muncitori germani pentru acelaşi post, scrie, Frankfurter Allgemeine Zeitung , citat de presseurop.eu.
Economiştii atrag însă atenţia că Germania nu trebuie să aibă percepţia că trebuie doar să deschidă uşile şi specialiştii vor veni.
Paradoxal, Berlinul s-a temut până nu demult că odată deschisă piaţa muncii, est-europenii vor fi atraşi ca un magnet de Germania. Acum însă, firmele germane vor costata că personalul calificat din cele 8 state intrate în 2004 se va lăsa aşteptat chiar dacă oficial nu mai există nicio restricţie.
Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung , mulţi medici, îngrijitori, ingineri şi meşteşugari din Europa de est au plecat deja în Marea Britanie, Irlanda şi Suedia în condiţiile în care aceste state şi-au deschis graniţele încă din 2004. Doi ani mai târziu aceeaşi decizie a fost luată şi de Spania, Portugalia, Finlanda, Grecia şi Italia.
Alte state europene şi-au deschis porţile în diverse domenii în care se confruntau cu un deficit de personal.
Doar Germania şi Austria au rămas pe poziţii ceea ce "a avut un efect de redirecţionare" spune cercetătorul Herbert Brücker de la Institutul de cercetare a pieţei de muncă şi a meseriilor. "Înainte de 2004, 60% dintre emigranţii din Europa de Est voiau să vină în Germania. Astăzi numărul dornicilor este de numai 23%” explică specialistul german.
Potrivit estimărilor, pe