Uciderea lui Osama bin Laden inseamna, cel mai probabil, ca Barack Obama va fi reales, nu doar pentru ca a "supravegheat" atacurile care au dus la moartea inamicului public numarul unu al Statelor Unite, ci si pentru echilibrul de neegalat de care a dat dovada in ultimele cateva saptamani, claritatea morala, increderea si corectitudinea manifestate in discursul sustinut noaptea trecuta - care va ramane in istorie drept un moment mare in conducerea prezidentiala, scrie The Economist.
Acesta este un moment de mandrie si de sarbatoare, nu de suspiciune. Este, de asemenea, un moment de unitate nationala, nu de avantaj partizan. Republicanii si-au facut o tema recurenta din a pune sub semnul intrebarii judecata lui Obama si chiar patriotismul sau. Acum, candidatul Republicanilor la alegerile din 2012 trebuie sa fie cineva care nu a participat la defaimarea lui Obama. Acest demers ar exclude un numar de candidati actuali, carora ar trebui sa le fie rusine de invectivele neintemeiate pe care i le-au adresat presedintelui. Nu inseamna ca un candidat nu poate contesta masurile luate de Obama in ceea ce priveste politica interna sau chiar cea externa. Insa Republicanii trebuie sa gaseasca un candidat care a avut integritatea sa se tina deoparte de iesiri oportuniste si paranoice.
In consecinta, Donald Trump, Sarah Palin si Michele Bachmann sunt terminati, iar Tim Pawlenty si Mitt Romney ar avea nevoie de o "recalibrare" a campaniilor lor. De cele mai bune perspective in randul Republicanilor se bucura acum Jon Huntsman, fostul guvernator al statului Utah si fostul ambasador al lui Obama in China. Uciderea lui Osama bin Laden inseamna, cel mai probabil, ca Barack Obama va fi reales, nu doar pentru ca a "supravegheat" atacurile care au dus la moartea inamicului public numarul unu al Statelor Unite, ci si pentru echilibrul de neegalat de care a dat dovada i