Unul din zece utilizatori dă volumul în căşti mai tare de 120 de decibeli, echivalentul zgomotului unui avion care decolează sau al unei bormaşini pneumatice pe un şantier, scrie Daily Mail. În condiţiile în care pragul maxim admis este de doar 85 de decibeli, ei se expun riscului de a dezvolta probleme auditive sau de echilibru. Până la 100 de milioane de europeni ascultă muzică la MP3 playere.
Nouă din zece britanici nu ştiu cât de periculos este acest obicei şi alţi 43 % afirmă că aspectul nu îi interesează, în timp ce 90% dintre persoanele care locuiesc în Europa şi în SUA recunosc că ascultă muzică la un volum foarte ridicat.
Unul din 14 oameni a fost la un pas de a fi lovit de maşină atunci când voia să treacă strada pentru că nu a auzit zgomotul autoturismelor care se apropiau şi unul din patru recunoaşte că după o noapte în care ascultă muzică în club rămâne cu un ţiuit puternic în urechi şi reuşeşte să îşi recapete auzul doar a doua zi după cel puţin cinci ore de somn. Comisia Europeană a ajuns la concluzia că 10% din persoanele de 30 de ani au nevoie de aparate auditive din cauza faptului că au ascultat muzică la maxim pe perioade mari de timp.
Specialiştii avertizează că tinerii care ascultă muzică în căşti au auzul mai slab decât cei care nu recurg la o astfel de metodă de relaxare şi că folosirea aparatelor de tip iPod este periculoasă pentru sănătatea acestora. Un control auditiv ar trebui să fie un obicei de rutină pentru fiecare aşa cum este vizita la oftalmolog sau la dentist, spun cercetătorii. (Corina Vârlan)
Unul din zece utilizatori dă volumul în căşti mai tare de 120 de decibeli, echivalentul zgomotului unui avion care decolează sau al unei bormaşini pneumatice pe un şantier, scrie Daily Mail. În condiţiile în care pragul maxim admis este de doar 85 de decibeli, ei se expun riscului de a dezvolta probleme auditive sau de