Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au coborât aproape 200 de metri în vatra unui vulcan (camera de magmă). Expedieţia a fost făcută în vulcanul Thrihnukagigur din Islanda, informează The Daily Mail.
Potrivit vulcanologilor, Thrihnukagigur este, în prezent, în perioada inactivă. Ultima sa erupţie, de acum circa 3.000 de ani este consideratîă responsabilă pentru crearea actualei insule Islanda, din Oceanul Atlantic.
Echipa care a coborât în inima vulcanului islandez a fost formată din 17 oameni, dintre care doi oameni de ştiinţă, iar restul alpinişti, echipa de filmare şi fotografi.
Doctor Freysteinn Sigmundsson, vulcanolog la Universitatea din Islanda, a descris pentru prima oară cum arată din interior o cameră magmatică a unui vulcan. Potrivit acestuia, ereţii interiori au o stranie nuanţă de roşu, de la miniereul de fier.
"M-am simţit mic în comparaţie cu forţele naturii. Am fost profund emoţionat de frumuseţea şi liniştea din interiorul vulcanului", a spus dr. Freysteinn Sigmundsson.
Acesta a declarat că structura unui vulcan este extrem de complicată. "Am putut observa un strat de rocă care a erodat rapid făcând astfel loc magmei care a ieşit în cele din urmă la suprafaţă în urmă cu 3000 de ani. În locul unde magma s-a acumulat s-a format apoi o cameră care acum este goală", a adăugat omul de ştiinţă.