Analistul militar Gheorghe Rotaru, fost director general al Direcţiei Generale de Informaţii din MApN, explică, în exclusivitate pentru EVZ, semnificaţia şi consecinţele lichidării lui Bin Laden.
O lecţie de forţă şi de memorie
La ora la care apar aceste rânduri, marea majoritate a lucrurilor care trebuiau spuse despre anihilarea lui Bin Laden au fost deja enunţate. Statele Unite au dovedit că nu uită şi nu iartă. Vestea a fost primită cu entuziasm în oraşele americane, mai ales în New York şi Washington, oraşele "martir" ale Americii, euforia cetăţenilor americani ieşiţi în stradă demonstrând că prinderea şi pedepsirea celui care a declanşat atât de mult invocatul "război împotriva terorismului" au fost asumate nu numai la nivelul Casei Albe, dar şi la cel al americanului simplu.
În aceste condiţii, anunţul făcut de preşedintele Barack Obama a rezonat perfect cu ceea ce aşteptau concetăţenii săi. Şi nu numai ai săi. Dincolo de faptul că printre victimele atacurilor teroriste nu s-au aflat doar americani, solidaritatea manifestată instantaneu în rândul aliaţilor Americii şi chiar, să nu uităm, la Moscova a produs ulterior o concertare fără precedent a eforturilor pentru combaterea terorismului, în special a celui simbolizat de al-Qaida şi liderul ei, Osama bin Laden.
O mare victorie a SUA şi a Coaliţiei din Afganistan
De ce trebuie considerată această acţiune punctuală, cu foarte puţine forţe declarate (câţi oameni au fost implicaţi cu adevărat în operaţiune este o altă chestiune) împotriva lui Bin Laden, ca o mare victorie a SUA şi, prin extensie, a Coaliţiei care luptă în Afganistan? Aici se pot face o serie de aprecieri care ţin de metode, principii şi consecinţe.
La capitolul "metode" ar fi de remarcat saltul pe care îl fac forţele speciale americane, în special, dar şi serviciile de informaţ