Pentru a se apropia de Europa, ţara noastră trebuie să reformeze Justiţia şi Internele şi să depăşească rămăşiţele unei mentaţităţi sovietice, crede ambasadorul Franţei la Chişinău. Moldova este ambiţioasă în calea sa spre Uniunea Europeană, însă va avea nevoie de timp, spune Excelenţa Sa M. Pierre Andrieu.
Adevărul: Cum evaluaţi relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Franţa?
M. Pierre Andrieu: Consider că sunt foarte bune. Acest lucru a putut fi observat în special în timpul vizitei oficiale a prim-ministrului Vlad Filat în Franţa, care a avut loc recent la invitaţia premierul François Fillon. Moldova a luat într-un mod decisiv drumul reformelor şi Franţa o susţine. Conştientizăm că sunt anumite dificultăţi pe care ţara dumneavoastră le are, care ţin de trecutul legat de Uniunea Sovietică şi de o guvernare de opt ani a unui regim care s-a declarat proeuropean doar în cuvinte.
Cum contribuie Franţa la dezvoltarea Moldovei?
Contribuţia ţării mele se reflectă în mai multe domenii, precum fortificarea statului de drept, securitatea sau drepturilor omului. De asemenea, Franţa ajută Moldova în domeniul migraţiei. În cadrul Misiunii Uniunii Europene de consiliere în politici europene am pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne un consilier francez în probleme de migraţie, Isabelle Mihoubi-Astor. La fel, Franţa a câştigat un proiect de înfrăţire (Twinning), finanţat de Uniunea Europeana, care va fi implementat în domeniul dezvoltării regionale.
Franţa reprezintă mult mai mult pentru Moldova, care este o ţară francofonă, membră a Organizaţiei Internaţioale a Francofoniei. Mai mult, jumătate dintre elevii din Moldova învaţă franceza, aceasta rămânând prima limbă străină studiată în învăţământul moldovenesc. Legăturile dintre noi nu sunt doar lingvistice, ci şi la nivel de civilizaţie, pentru că acestea sunt purtătoare de valori a