Ştirea morţii liderului al Qaeda, Osama bin Laden, a luat pe toată lumea prin surprindere. În afară de rezultatul final - împuşcarea în cap a teroristului - detalii privind misiunea au fost puţine. Osama probabil că nu se aştepta ca americanii să treacă de zidurile de 5 metri grosime ale fortăreţei în care se ascunde, potrivit npr.com.
Echipa 6 a forţelor Navy SEAL au folosit patru elicoptere pentru a pătrunde în palatul lui bin Laden. A urmat un schimb de focuri, în timpul căruia liderul terorist a fost împuşcat în cap. Alături de el, au mai fost ucise câteva persoane, inclusiv unul dintre fii lui, precum şi una dintre soţii pe care bin Laden ar fi folosit-o drept scut. În timpul misiunii, unul dintre elicoptere a suferit o defecţiune fizică şi a fost abandonat.
Forţele SUA au părăsit locul în restul de trei elicoptere, împreună cu rămăşiţele lui Osama bin Laden. Operaţiunea a durat 40 de minute. Căutarea lui bin Laden a durat aproape 10 ani.
Trupul teroristului a fost transportat pe portavionul USS Carl Vinson, din nordul Mării Arabiei. Apoi, a fost spălat şi învelit într-un cearşaf alb şi coborât în apă. La eveniment au fost citite mesaje cu tentă religioasă, care au fost traduse în limba arabă.
John Brennan, consilierul prezidenţial în materie de terorism a declarat că "dacă ar fi avut ocazia să-l captureze în viaţă, ar fi făcut-o". Cu toatea asta, Brennan a mai spus că nu este sigur dacă Osama a reuşit să tragă şi el câteva focuri de armă înainte de a fi ucis.
De asemenea, acesta a mai declarat că este imposibil ca bin Laden să fi avut o reţea în Pakistan care să-l fi protejat.
Brennan a criticat ipocrizia de care a dat dovadă în discursurile sale. Fortăreaţa de 1 milion de dolari in care locuia, precum şi faptul că şi-ar fi folosit nevasta drept scut "vorbeşte de la sine despre cât de mincinos a fost în ultimii ani".
Ştir