Vama Veche este imaginea jalnică a turismului românesc.
An de an, televiziunile îşi mută corespondenţii pe plaja din sudul extrem al litoralului, pentru ştiri care să redea "spiritul vamaiot", "boemia", "libertatea" şi aşa mai departe. În parte, ele sunt cauza pentru imaginea aproape idilică pe care o are/avea această mică staţiune, de numai 500 de metri lungime.
În Vama Veche însă nimic nu este idilic. Libertatea se rezumă la alcool şi droguri, poate la sex pe plajă, la violenţă. Libertatea înseamnă că pot să fac ce vreau, chiar dacă îi rănesc pe ceilalţi. Libertatea înseamnă pericol public.
Corespondentul PRO TV, Ilknur Pintilie, însărcinată în luna a patra, se afla pe plajă, cu zâmbetul pe buze, pentru a reda spiritul vamaiot într-o intervenţie live, când a simţit pe pielea ei această atitudine. A fost dărâmată la pământ de câţiva tineri. Mai puţin violenţi au fost vamaioţii cu corespondentul Realitatea, Adinel Olariu, de la care cereau 1 leu, de-o bere.
Vama Veche este simbolul nefardat al turismului şi al societăţii româneşti. Am văzut atitudinea asta în sute de cazuri: sunt liber, fac ce vreau. Adevăruri de genul celui rostit de John Stuart Mill, "libertatea mea se opreşte acolo unde începe libertatea celuilalt", sunt necunoscute pentru vamaioţi şi mulţi alţii dintre semenii noştri. Am văzut asta în trafic, acolo unde şoferii se cred regii şoselelor, la cozi, unde şmecherii nu aşteaptă la rând, la ghişeele instituţiilor statului, ocolite de cei cu pile, care intră prin spate. Am văzut asta în blocurile comuniste, unde nu poţi reproşa vecinilor că dau muzica la maximum, pentru că e casa lor, nu-i aşa?
Vama Veche este locul unde limitele dispar. Şi limitele bunei-cuviinţe, şi cele legale, dar şi cele sociale. Întâlnim aici şi posesori de maşini de lux, care parchează direct pe plajă şi dorm în cort, şi adolescenţi care ajung în st