Grupările palestiniene rivale Fatah şi Hamas au semnat un acord pentru reconciliere, care deschide calea către revenirea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub o singură guvernare, după circa patru ani. Gruparea Hamas nu recunoaşte statul Israel şi a lansat, mai cu seamă până în 2009, numeroase atacuri asupra Israelului.
Premierul Benjamin Netanyahu a primit cu nemulţumire vestea încheierii acordului. El i-a cerut lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene şi liderul Fatah, "să anuleze acordul cu Hamas imediat şi să aleagă calea păcii cu Israelul. Acordul cu Hamas dă o lovitură puternică procesului de pace." "Cum se poate să ajungi la un acord cu un guvern în care o jumătate cere distrugerea Israelului şi chiar deplânge moartea criminalului Osama bin Laden", a spus Netanyahu în cadrul unei întâlniri cu Tony Blair, trimisul ONU, UE, Rusiei şi Statelor Unite în Orientul Mijlociu.
Acordul dintre Fatah şi Hamas a fost încheiat la Cairo, fapt care demonstrează că şi în lipsa lui Hosni Mubarak, Egiptul îşi păstrează rolul de mediator în conflictul arabo-israelian. Acordul prevede constituirea unui guvern comun Fatah-Hamas înaintea alegerilor din teritoriile palestinene din 2011 şi constituirea unui Înalt Consiliu de Securitate, care să integreze multele unităţi de securitate palestiniene în cadrul unei singure forţe "profesioniste".
Pe lângă Fatah şi Hamas, alte 13 grupări palestinene şi-au pus semnătura pe acest acord. O tentativă similară de reconciliere a avut loc în 2009, însă Hamas a refuzat să-şi dea acordul.
Fatah şi Hamas au purtat un război dur în Fâşia Gaza, în 2007, care s-a încheiat cu retragerea grupării Fatah, care s-a mulţumit cu guvernarea Cisiordaniei. În decembrie 2008 şi ianuarie 2009, armata israeliană a întreprins operaţiunea "Plumb topit" în Gaza, soldată cu moartea a peste 1.400 de palestinieni. Fractura din cadrul m