Persoanele supraponderale, trecute de vârsta de 40 de ani, prezintă un risc cu 70% mai mare de a se îmbolnăvi de Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, comparativ cu cele care au o greutate normală, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm.
Cercetarea, realizată pe un eşantion de 8.534 de voluntari, arată că persoanele care au un index al masei corporale (BMI), care măsoară înălţimea comparativ cu greutatea, mai mare de 30, tipic obezităţii, la împlinirea vârstei de 40 de ani, au prezentat un risc de 288% de a dezvolta demenţă comparativ cu cei care au avut indicele masei corporale cuprins între 20 şi 25, informează site-ul bbc. co.uk.
În plus, oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele supraponderale, care au indicele masei corporale cuprins între 25 şi 30, au prezentat un risc de 71% de a se îmbolnăvi de demenţă.
"Acest studiu dovedeşte că surplusul de greutate este un factor care predispune la apariţia demenţei. Riscul nu este atât de mare ca în cazul obezităţii, dar problema este una de sănătate publică din cauza numărului mare de persoane supraponderale din întreaga lume", spune Dr. Weili Xu, coordonatorul studiului.
Potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Alzheimer din Marea Britanie, acest studiu confirmă evidenţa anterioară care demonstrează că excesul de greutate la vârsta mijlocie poate creşte riscul de a dezvolta demenţă. Boala este cauzată de factorii genetici, de factorii de mediu şi de cei care privesc stilul de viaţă al unei persoane. Oricum, cauzele demenţei trebuie investigate mult mai bine pentru a găsi un tratament eficient, precizează specialiştii britanici. Potrivit acestora, un stil de viaţă sănătos ar putea reduce riscul dezvoltării acestei afecţiuni.
La nivel global există 1,6 miliarde persoane supraponderale, arată statisticile de specialitate. Potrivit da