Înfometarea, dieta disociată şi cea hipoglucidică sunt printre cele mai nocive metode de slăbire, spun medicii nutriţionişti. După succesul primelor zile de restricţii, dietele drastice au efect de bumerang, ducând la recuperarea kilogramelor date jos cu atâtea sacrificii.
Persoanele care vor să piardă în greutate consideră normal să facă sacrificii pentru a obţine rezultatele dorite. Majoritatea urmăresc să „vadă" efectele rapid, aşa că se înfometează sau apelează la metode drastice, uneori chiar cu acordul unor aşa-zişi „specialişti", care, de fapt, nu sunt nici medici, nici biochimişti. Iar atunci când se îngraşă la loc se demotivează şi îşi pierd încrederea în şansele lor de reuşită.
De fapt, dietele stricte sunt percepute de organism ca o agresiune la care acesta se adaptează prin mecanisme proprii. Iar unul dintre ele este chiar refacerea depozitelor de grăsime.
Citiţi şi:
Cât apelează românii la nutriţionist pentru a slăbi?
Factori care ne împiedică să slăbim
„De cele mai multe ori, nu lipsa voinţei de a mai ţine o dietă este cauza eşecului dietei, ci dieta însăşi. Aşa cum organismul se reface după o boală care a dus la slăbire, la fel se adaptează pentru a recupera kilogramele pierdute în mod nesănătos. De aceea, curele de slăbire prost conduse devin adevărate cure de îngrăşare", atrage atenţia medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.
Slăbesc organismul
Potrivit medicului nutriţionist, cele mai periculoase metode de slăbit sunt înfometarea, dieta disociată şi cea hipoglucidică nesupravegheată medical. „Toate aceste metode dau rezultate pe termen scurt, în sensul scăderii în greutate, dar pe termen lung nu doar că duc la recuperarea kilogramelor pierdute, ci se asociază cu alterări severe ale funcţiilor organismului, începând cu metabolismele