Grigore Lese va canta pe 7 mai, la Sala Radio, insotit de femei: Maricuta din Suciu de Sus (o femeie-pastor, care cunoaste graiul animalelor), femei batrane din Tara Lapusului (care horesc din grumaz), femei din Tinutul Padurenilor (ritualuri si cantece de ceremonial), batrana Steriana (de la Galati) si nepoata sa adolescenta, ucraineanca Maria si horitoarele si muzicantii de la Iza.
“De horit, horesc si femeile si barbatii. Barbatii au horit in decembrie. Amu, in 7 mai, la Sala Jora, pe Berthelot, ’or hori femeile. Ca zic asa: horile-s de stamparare, la omul cu suparare. Femeile horesc de nacaz, de jele, de dor. Is mai molcome in horit. Barbatii is mai razboinici. Horesc altfel. Sunt hori de femei si hori de barbati", crede Grigore Lese.
Invitatele lui Grigore Lese sunt foarte speciale.
Maricuta din Suciu de Sus este o femeie-pastor, care cunoaste graiul animalelor. A invatat sa cante la fluier pe ascuns pentru ca nu li se permitea femeilor sa cante la instrumente de barbati. Vine din salbaticie. Stana ei e departe de orice asezare omeneasca. Locuieste acolo impreuna cu multe si felurite animale. Vine cu fluierul cu care imblanzeste animalele si cu singura hora pe care o stie canta cu vocea. E o hora de jale, un bocet, pe care l-a invatat cand i-a murit sotul.
Din Tara Lapusului vin femei batrane, care horesc din grumaz, ultimele care mai stiu a hori in acest fel.
Din Tinutul Padurenilor vom primi ritualuri si cantece de ceremonial.
Tezaur viu, de la Galati, batrana Steriana vine impreuna nepoata sa adolescenta, pe care a invatat-o de mica sa horeasca balade culese de ea, rare, nestiute, neinregistrate vreodata. Cantarea lor e un dialog intre varste si sentimente, intre voci cu tonalitati diferite.
Ucraineanca Maria este o pata de culoare, avand o voce foarte speciala si un fel de a canta