Comisia Europeană a prezentat astăzi o nouă strategie pentru protejarea şi ameliorarea stării biodiversităţii în Europa în următorii 10 ani, ţintind către combaterea principalelor cauze ale pierderii biodiversităţii.
Astfel, noua strategie urmăreşte să reducă presiunile asupra naturii prin conectarea obiectivelor ţinând de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Mai mult, sunt abordate şi aspectele globale ale pierderii biodiversităţii, garantând astfel contribuţia UE la combaterea pierderii biodiversităţii în întreaga lume.
În plus, noua strategie vine în contextul în care biodiversitatea trece printr-o criză în Europa, dispariţia speciilor atingând un ritm fără precedent. Astfel, „multe ecosisteme s-au degradat până în stadiul în care nu mai sunt capabile să ofere gama largă de servicii de care avem nevoie – de la aer şi apă curate până la polenizarea culturilor şi protecţie în faţa inundaţiilor”, atrage atenţia CE într-un comunicat.
Mai mult, această degradare provoacă pierderi sociale şi economice uriaşe pentru UE. Numai polenizarea prin intermediul insectelor, de exemplu, care este în declin accentuat în Europa, are în UE o valoare economică estimată la 15 miliarde de euro pe an.
Protejarea rezervelor de peşte, unul dintre obiective
Strategia adoptată astăzi conţine şase ţinte prioritare, împreună cu acţiunile corespunzătoare menite să reducă în mare măsură ameninţările la adresa biodiversităţii. Printre aceste acţiuni se numără: Punerea integrală în aplicare a legislaţiei existente de protecţie a naturii şi a reţelei de rezervaţii naturale, în vederea asigurării unor ameliorări considerabile ale stării de conservare a habitatelor şi a speciilorAmeliorarea şi refacerea, în măsura posibilului, a ecosistemelor şi a serviciilor ecosistemice, în special prin folosirea pe scară mai largă a infrastructurilor ecologice -Asigurarea susten