Banca Central Europeană şi UE au refuzat ideea restructurării datoriei Greciei. Restructurarea datoriei Greciei nu face parte din strategia UE. În urmă cu un an, Grecia intra pe “respirator artificial”. Investitorii şi analiştii economici nu cred că Grecia va putea sa-şi plătească vreodată datoria colosală
Banca Central Europeană şi UE au refuzat luni 2 mai la Bruxelles ideea unei posibile restructurări a datoriei Greciei şi asta de teama implicaţiilor de pe pieţele financiare.
În Parlamentul European, diferite voci susţin restructurarea datoriei Greciei. Şeful liberalilor europeni Guy Verhofstadt spunea de curând că mecanismul permanent de ieşire din criză, creat în această primăvară de UE, va salva şi Grecia.
Uniunea Europeană nici nu vrea să audă. Cerută cu insistenţă de unii economişti, restructurarea datoriei Greciei nu face parte din strategia UE faţă de această ţară.
Este ceea ce explică comisarul afacerilor monetare Olli Rehn la o conferinţă organizată luni la Bruxelles cu Banca Central Europeană.
În urmă cu un an, Grecia intra pe “respirator artificial” primind 110 miliarde de euro pentru trei ani în împrumuturi făcute pe piaţă pentru ea de marile economii europene.
Dar între timp, situaţia nu dă semne de ameliorare întrucât Grecia se afla în al treilea an de recesiune economică cu un deficit de peste 10% din PIB care a scăzut totuşi de la 15.1%.
O restructurare a datoriei de peste 100% din PIB ar avea însă consecinţe de neîndurat atât pentru Grecia cât şi pentru întreaga zonă euro, spune Olli Rehn.
Aceasta ar fragiliza sectorul bancar grec cu repercusiuni asupra economiei reale şi a populaţiei în cele din urmă. Este opinia exprimată de multe ori şi de ministrul de finanţe grec Georges Papaconstantinou.
UE este pe cale să evite acum ceea ce el a numit “un nou stop cardiac al pieţelor financiare”.