Constantin Olteanu a luat în primire funcția de edil-șef al Capitalei, în 1985, imediat după ce Gheorghe Pană și-a încheiat mandatul. În același timp, Olteanu era și prim-secretar al Comitetului Municipal al PCR și președinte al Consiliului Popular. Înainte ca Ceaușescu să îl pună în funcție, acesta era ministru al Apărării. După ce a ajuns la cârma orașului, în 18 decembrie 1985, Constantin Olteanu a fost nevoit să învețe repede mersul lucrurilor din punct de vedere administrativ.
Constantin Olteanu s-a născut în 1928 într-o localitate din județul Dâmbovița și a urmat o carieră militară. A studiat și istoria la Universitatea din București. A obținut titlul științific de doctor în științe istorice.
Cine-a dărâmat Bucureștiul pentru a-l mulțumi pe dictator?
Ion Cosma, primarul lui Dej şi al lui Ceauşescu, a făcut zeci de mii de apartamente în Titan şi Balta Albă
Fostul adjunct de la Serviciul de Informaţii le-a făcut bucureştenilor Muzeul Lenin-Stalin, 60 de magazine şi Centrul Cinematografic de la Buftea
Fiind vorba de perioada comunistă și de conducerea Primăriei Generale a Bucureștiului, odată ajuns în funcție, Olteanu trebuia să respecte planurile dictatorului și obiectivele pe care acestea le dorea îndeplinite. Astfel, edilul urma, printre altele, să refacă și să modernizeze canalul Dâmbovița, să construiască un număr de 30.000 de locuințe, să continue extinderea rețelei de metrou. Una dintre prioritățile de pe lista dictatorului a fost construcția de locuințe cu care l-a presat aproape imediat pe noul primar al Capitalei.
Ca primar general al Bucureștiului, Olteanu era și președintele Comitetului Executiv, coordonatorul Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Capitalei, liderul Consiliului Municipal al Apărării, al Statului Major al Apărării Civile, al Oficiului pentru probleme speciale, al Miliției, al Comisiei de Siste