A sosit sau nu momentul restructurării datoriei publice? Se ivește o nouă criză? Sunt doar câteva întrebări la care am putea primi răspuns la Forumul Financiar, din 24-26 mai.
Semnale de alarmă au fost trase de către economiști încă de anul trecut, însă părerile sunt împărțite când vine vorba de implementarea unor soluții în ceea ce privește datoriile suverane din statele europene. Profetul crizei financiare, profesorul de economie Nouriel Roubini, care va fi prezent la finele lunii mai la București, la conferința Finance 2011, eveniment organizat de Forum Invest în parteneriat cu Evenimentul zilei și Capital, a atras atenția asupra pericolelor creșterii exagerate a acestor datorii încă de anul trecut. Roubini consideră că autoritățile trebuie să demareze de urgență planuri de reducere a datoriilor publice din țări precum Grecia, Irlanda, Portugalia sau Spania, dar nu exclude nici celelalte state.
Pe de altă parte, unii economiști spun că e mai bine că astfel de planuri să fie concretizate abia din 2013, atunci când economia va intra pe un făgaș de creștere economică.
Grecia, tot în pericol
E vorba de peste 9.800 de miliarde euro la nivelul întregii Uniuni Europene, conform datelor Eurostat pentru anul trecut. Această sumă reprezintă peste 80% din PIB-ul Uniunii Europene. Iar semnalele pe primul trimestru al acestui an nu sunt deloc optimiste. Cea mai mare rată a datoriei publice, raportată la PIB, se înregistrează în Grecia, așa cum era de așteptat, aceasta fiind urmată de Italia, cu 119%. Autoritățile elene au anunțat recent că se așteaptă ca datoria publică să scadă cel mai devreme în anul 2013 datorită pe de o parte unor „reforme ambiţioase“, şi pe de altă parte creşterii economice care va fi înregistrată în următorii ani. Totuși, oficialii greci din cadrul Băncii Centrale Europene spun că o restructurare a datoriei Greciei va avea efe