Sistemul american antirachetă va fi instalat în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Anunţul a venit marţi, 3 mai, de la preşedintele Traian Băsescu. Baza rămâne sub comandă românească.
Pentru început, la fosta baza aeriană de la Deveselu vor fi dislocaţi două sute de soldaţi americani.
Traian Băsescu declară că România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei. "În opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antirachetă, România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei şi cred că din acest punct de vedere, putem spune că România şi-a atins un obiectiv important, de a-şi asigura securitatea pe termen lung şi nu conjunctural", afirmă şeful statului. Scut antirachetă Traian Băsescu, preşedintele României
Preşedintele spune că sistemul antirachetă american este unul defensiv şi că elementele lui nu sunt îndreptate împotriva Rusiei: "Este un sistem defensiv de apărare al teritoriului României şi Statelor Unite, de apărare împotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienţa, de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări, dar realizarea sistemului este o înţelegere bilaterală americano-română. La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antirachetă, aşa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona şi componenta americano-română va fi integrată acestui sistem. Deocamdată este o tratare bilaterală a sistemului şi repet, baza aeriană Deveselu rămâne sub comanda forţelor aeriene române".
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Mihai Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor şi a tehnicii militare în Irak şi Afganistan, precum şi pentru transportul acestora din Irak spre Europa.
Având în vede