Mirajul de a lucra pentru o companie străină i-a atras pe mulţi orădeni, care sperau că un loc de muncă la Shinheung Electronics va fi ca-n filmele documentare despre performanţele asiaticilor, adică mecanizat, ordonat şi civilizat. De primele două calităţi nu s-a plâns nimeni, de cea de-a treia în schimb...
Patronii coreeni ai Shinheung sunt acuzaţi că au pretenţia ca angajaţii să lucreze într-o formă de sclavagism legal: mult, repede şi pe bani de nimic. Cui nu-i convine e liber să plece, ceea ce tot mai mulţi dintre angajaţi o şi fac!
În timp record
Fabrica Shinheung Electronics este singura care a început producţia dintre toate care şi-au concesionat terenuri în parcul industrial. Firma sud-coreeană e unul din furnizorii Samsung, producând piese din mase plastice pentru aparatură electrică şi electronică. Construcţia clădirii s-a făcut în mai puţin de jumătate de an, iar fabrica a început să producă din luna iulie a anului trecut.
Investiţia coreenilor în Oradea s-a ridicat la 30 milioane de euro, iar pentru anul trecut se lăudau că vor angaja 800-1.000 de oameni. Cifra e cu siguranţă mare, căci asiaticii fac mai mereu angajări. Însă nu pentru a creşte numărul de salariaţi, ci pentru a-i înlocui pe cei plecaţi, întrucât lucrătorii îşi dau demisia tot mai des.
Muncă după muncă
Fost angajat al Shinheung Electronics este şi Călin Fodor, un orădean de 42 de ani. S-a angajat la coreeni anul trecut în august, pe post de "line leader" la asamblări, adică şeful liniei. Avea în subordine puţin peste 30 de angajaţi, iar de salariu era chiar mulţumit: pleca lunar acasă cu 2.000 de lei în mână şi bonuri de masă.
Totul a început să se strice pe la jumătatea lunii martie a acestui an, când coreenii au cerut ca linia lui să lucreze ore suplimentare. "Oamenii au refuzat să stea peste program", spune orădeanul. Atunci, şefii au pretins să