Dacă un elev ar răspunde "SUA" la întrebarea profesorului de geografie "Unde este localizată Transilvania?", ar primi, cu siguranţă, o notă usturătoare. Dar asta ar fi o greşeală a cadrului didactic. Provincia românească are o "soră" descoperită de revista... Descopera.ro taman în Carolina de Nord, unde există comitatul Transylvania, cunoscut şi drept «tărâmul cascadelor», pentru că pe teritoriul său pot fi găsite peste 250 de cataracte, printre care şi Cascada Whitewater, una dintre cele mai mari căderi de apă din estul SUA.
De fapt, la origini, Transylvania a fost un ţinut în toată regula, cumpărat de un fost şerif şi judecător de la indienii Cherokee. Ţinutul avea dimensiuni apropiate celei a provinciei româneşti omonime şi puţin a lipsit să nu devină al 51-lea stat american.
Istoria Transylvaniei începe în 1775. După o carieră de succes ca şerif, Richard Henderson este numit în 1768 judecător la curtea de apel a Carolinei de Nord, poziţie pe care a deţinut-o până la dizolvarea acesteia, în 1773. Henderson a fondat în 1774 compania Louisa, redenumită Transylvania Company, în ianuarie 1775.
În ciuda faptului că guvernatorul statului Carolina de Nord i-a interzis să negocieze fără mandat cu triburile Cherokee din zonă, Henderson a insistat şi a semnat în cele din urmă un tratat cu aceştia la Sycamore Shoals pe data de 17 martie 1775: pentru aur, argint şi bunuri în valoare de 10.000 de lire sterline, Henderson s-a ales cu o întindere de 81.000 de kilometri pătraţi, care devenea noua colonie Transylvania. Spre comparaţie, regiunea omonimă din România acoperă 99.837 de kilometri pătraţi.
Teritoriul coloniei de atunci este cuprins astăzi în bună măsură în statul Kentucky şi în zona de nord şi de centru a statului Tennessee. Chiar dacă preţul plătit a fost mic, tranzacţia este considerată de către unii istorici una dintre cele mai corecte înţele