Revenirea la un nivel decent de tranzacţionare a spaţiilor locative noi este strict legată de nevoia de adaptare la cererile locale, în timp ce oferta deja existentă pe piaţa rezidenţială primară va trebui să-şi modifice în continuare preţurile de vânzare, se arată în cel mai recent studiu realizat de compania poloneză Reas pentru piaţa românească.
Scăderea substanţială a bugetului programului Prima Casă, care valorează 200 milioane euro, în comparaţie cu 700 milioane euro, în medie, valoarea ediţiei anterioare, arată că dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, în condiţiile în care sectorul bancar este în continuare foarte slab, se mai precizează în raportul de piaţă.
Cererea pentru unităţi rezidenţiale noi nu a înregistrat o creştere remarcabilă, în ciuda scăderii continue a preţurilor de vânzare. Un motiv este faptul că preţurile de vânzare nu sunt adaptate cererii locale. „Suprafeţele mult prea mari se traduc în preţuri mari de vânzare, pe care cei mai mulţi potenţiali cumpărători pur şi simplu nu şi le permit“, susţin consultanţii Reas.
Cea mai mare parte a unităţilor rezidenţiale noi se încadrează în segmentul de lux, care în prezent, beneficiază de o putere de cumpărare în continuă scădere. Pe de altă parte, unităţile rezidenţiale noi, la preţuri mici, oferă de obicei amplasamente şi dotări mediocre, în cele mai multe cazuri beneficiind de o slabă infrastructură.
La începutul anului 2011 piaţa creditelor ipotecare este aproape blocată, urmând trendul slab de la sfârşitul anului 2010. Cu toate acestea, evaluarea din luna februarie a băncii centrale, evidenţiază o uşoară creştere în T4 2010. În continuare, băncile au scăzut costurile asociate împrumuturilor şi se aşteaptă o relaxare a condiţiilor de creditare în T1 2011. Trebuie avut în vedere că aceste credite se acordă atât pentru unităţi re