Cum pot avea acces fermierii romani la bani si cum pot fi incurajati sa-si dezvolte fermele? Care ar fi solutiile pentru ca sistemul agricol sa devina eficient si sa ajute fermierul roman? Raportul Centrului Roman de Politici Europene - "Subventie multianuala, decuplata de suprafata" - propune o posibila solutie pentru viitorul fermelor mici din Europa si lanseaza o dezbatere in care se incearca gasirea de raspunsuri la problemele fermierilor mici. Care sunt propunerile dumneavoastra?
EurActiv.ro va transmite LIVE TEXT dezbaterea de miercuri
Intrebarile cititorilor vor fi discutate in cadrul dezbaterii CRPE- EurActiv care va avea loc miercuri, 4 mai, incepand cu ora 15.00 la Centrul InfoEuropa din Bucuresti. La dezbatere vor participa reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, APIA, ai sindicatelor si ONG-urilor active din domeniul agriculturii.
Comisarul european Dacian Ciolos a prezentat in noiembrie 2010 comunicarea "Politica Agricola Comuna in perspectiva anului 2020". Comunicarea va fi urmata in 2011 de o propunere legislativa a Comisiei. Suntem deci in etapa de trecere de la principii generale la masuri concrete. In acest context, CRPE propune o schema de subventionare a fermelor mici care ar trebui faciliteze:
a)accesul acestor fermieri la bani – pentru cei cu exploatatii comerciale viabile economic
b)incurajarea vanzarii pamantului de catre cei cu loturi mici, fara perspective comerciale.
Raportul CRPE defineste fermele mici ca acele gospodarii care primesc in prezent mai putin de 1.250 de Euro ca subventie directa. Din cele 7,8 milioane de ferme din UE care primesc acum plati directe, aproximativ 5 milioane se integreaza sub pragul respectiv. Propunerile CRPE s-ar aplica pentru 5 milioane de fermieri europeni. In cazul Romaniei impactul ar fi dramatic: 90% din fermierii romani care primesc acum plati direc