"In Romania, presa este libera. Orice forma de cenzura este interzisa", stipuleaza Articolul 1 al unui proiect de lege a presei, prezentat marti - Ziua Mondiala a Libertatii Presei - de mai multe organizatii media presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. ONG-urile respective au dat astfel curs cererii din martie a senatorului UDMR Gyorgy Frunda, ca organizatiile profesionale sa depuna propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist.
Organizatiile arata ca proiectul lor "se bazeaza pe studiile de impact realizate in 2009 de Guvernul Romaniei inainte de elaborarea proiectelor celor 4 noi coduri: Codul Penal, Codul civil, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila" (studii de impact inexistente - n.r.).
Proiectul de "lege a presei" depus de organizatiile respective la Parlament ocupa jumatate de pagina si are doar cinci articole, inclusiv unul privind abrogarea legii presei din RSR (nr.3/1974) si unul privind intrarea in legalitate a documentului, dupa publicarea in Monitorul Oficial:
Art. 1 - (1) In Romania, presa este libera. Orice forma de cenzura este intrezisa. (2) Constituie cenzura orice forma de interzicere sau impiedicare, inclusiv pe cale judecatoreasca, de publicare a unui material jurnalistic, in intregime sau in parte, intr-o singura aparitie sau in serial.Art. 2 - Libertatea presei nu poate fi restransa pentru protejarea unui alt drept, interes sau valoare sociala decat daca restrangerea este prevazuta de lege, este proportionala cu scopul urmarit si este necesara intr-o societate democratica.Art. 3 - Asociatiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistica sau practicile profesionale. Fiecare institutie media poate adera la aceste reglementari sau isi poate adopta norme specifice de autoreglementare. Art. 4 - La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga Le