Sala Radio din Capitală va găzdui sâmbătă, 7 mai, începând cu orele 20:00, un spectacol ce aduce în prim plan cântări străvechi, hori de dor, de dragoste, de bucurie, de jale şi de amintire. ”De horit, horesc şi femeile şi bărbaţii. Bărbaţii au horit în decembrie. Amu, în 7 mai, la Sala Jora, pe Berthelot, ’or hori femeile. Că zic aşa: horile-s de stâmpărare, la omul cu supărare. Femeile horesc de năcaz, de jele, de dor. Îs mai molcome în horit. Bărbaţii îs mai războinici. Horesc altfel. Sunt hori de femei şi hori de bărbaţi”, spune maestrul Grigore Leşe despre concertul "Grigore Leşe şi ultimele horitoare. Invitatele lui Leşe sunt speciale. Măricuţa din Suciu de Sus este o femeie-păstor. A învăţat să cânte la fluier pe ascuns şi nu i-a fost deloc uşor pentru că femeilor nu li se permitea să cânte la acest instrument. Stâna ei se află la mare distanţă de orice aşezare omenească. Locuieşte acolo, departe de lume. Va aduce la Sala Radio fluierul cu care îmblânzeşte animalele şi singura horă pe care o ştie cânta cu vocea. Nu e un cântec oarecare. E o horă de jale, un bocet, pe care l-a învăţat când s-a prăpădit bărbatul său.
Din Ţara Lăpuşului vor veni câteva bătrâne care ştiu a hori din grumaz, ultimele care mai cunosc cântările de acest fel.
Din Ţinutul Pădurenilor vor fi aduse ritualuri şi cântece de ceremonial. De la Galaţi, bătrâna Steriana vine împreună nepoata sa, pe care a învăţat-o de mică balade rare, adunate de la bătrânii locului. Cântarea lor e un dialog între vârste şi sentimente, tonalităţi diferite.
Ucraineanca Maria, cu vocea ei aparte, va aduce un cântec plin de voioşie. Nu trebuie să uităm de Grupul Iza ale căror horitoare vor veni cu muzici deosebite, învăţate de la bătrânii satelor din Maramureşul Voievodal.
Aşadar, Grigore Leşe va cânta sâmbătă, 7 mai, alături de ultimele horitoare, ce ştiu a descifra tainele cântărilor str