Consiliul de administraţie al BNR urmează să aprobe astăzi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va include cel mai probabil o prognoză majorată pentru inflaţia din acest an, în timp ce dobânda-cheie şi nivelul rezervelor minime ale băncilor rămân la fel, după cum anticipează analiştii.
Dacă revizuirea în creştere a prognozei de inflaţie pentru finele acestui an este sigură, pentru noul nivel există doar indiciul că nu va depăşi 5%, potrivit declaraţiilor de la jumătatea lunii aprilie ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
În februarie BNR a revizuit marginal prognoza de inflaţie, de la 3,4% la 3,6%. În martie, inflaţia anuală a sărit însă la 8,01%, întrecând toate aşteptările.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara la începutul lunii aprilie că BNR va revizui prognoza în urcare pentru că presiunile inflaţioniste nu scad.
Numeroşi analişti au majorat deja în mod substanţial prognozele de inflaţie: Raiffeisen anticipează un nivel de 5,3% în loc de 4,5%, BCR crede că inflaţia va rămâne la peste 8% până în iulie, urmând să scadă la 5,2% pe final de an, iar ING avansează o cifră de 5,7% pentru decembrie. Piaţa este de acord că BNR va rata şi în acest an ţinta de inflaţie, stabilită la 3%.
Ce se va întâmpla cu dobânda-cheie şi RMO
Analiştii nu mai cred în posibilitatea ca BNR să reducă dobânda-cheie, setată la 6,25% pe an din luna mai 2010, nici la şedinţa de politică monetară de astăzi şi nici în intervalul rămas până la sfârşitul anului din cauza creşterii presiunilor inflaţioniste, un scenariu similar fiind anticipat şi pentru rezervele minime obligatorii.
"Din cauza riscurilor în creştere privind inflaţia şi a deteriorării aşteptărilor, credem că banca centrală cel mai probabil va menţine ratele la 6,25% în 2011. Acest punct de vedere este susţinut, de asemenea, de recentele declaraţii ale o