Aproape în fiecare lună câte un elev se alege cu toxiinfecţie alimentară după ce mănâncă produse expirate, iar Protecţia Consumatorului face publice cazuri în care în \"cămările\" şcolilor sunt stocate cornuri mucegăite şi lapte stricat. Sursa: VLAD STĂNESCU
Tocmai pentru a evita astfel de situaţii, "Cornul şi laptele" cel mai longeviv proiect derulat în şcoli, ar putea îmbrăca o altă haină. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect prin care se doreşte introducerea unor noi produse pe lista celor destinate elevilor, cum ar fi laptele UHT, bătut şi pasteurizat, dar şi produse derivate precum iaurtul simplu, chefirul, laptele bătut sau sana.
Iar pe lângă cornuri, autorităţile propun să le fie distribuite elevilor batoane, covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi, în ambalaje de 80 de grame.
Propunerea MAI vine la două luni după ce ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, solicita o dezbatere publică prin care programul "Laptele şi cornul" să capete o nouă faţă. "Trebuie să primească toţi copiii gustarea sau trebuie să ţintim spre cei mai vulnerabili? Pentru că foarte multă lume spune că sunt copii ai căror părinţi au posibilităţi materiale şi, prin urmare, nu au nevoie de un astfel de program", era dilema ministrului.
Daniel Funeriu mai punea în discuţie şi posibilitatea ca elevii să primească o masă caldă în locul laptelui şi cornului.
Produse speciale pentru copiii bolnavi
E drept că în proiectul MAI sunt menţionate nu doar proprietăţile pe care trebuie să le aibă produsele, ci şi un tratament preferenţial pentru copiii cu probleme de sănătate.
"Pentru menţinerea stării de sănătate şi a nivelului de nutriţie ale copiilor, laptele de consum care se va administra trebuie să aibă minimum 3,2% proteine şi minimum 1,8% grăsime. Pentru grupele speciale de consuma