Producatorii de medicamente au mentinut pe linia de plutire piata farmaceutica romaneasca in conditiile in care intarzierea efectuarii platilor a generat datorii scadente la sfarsit de an 2010 in valoare de 4,5 miliarde de lei, potrivit lui Franz Zinsberger, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
“In prezent, platile se fac dupa 11 luni, iar aceasta intarziere este o mare problema pentru companiile farma pentru ca ele trebuie sa gaseasca solutii de finantare care sa acopere aceasta perioada. […] Afacerile in Romania sunt mai riscante si este mai costisitor sa le finantezi in comparatie cu cele din alte tari, precum Germania, acolo unde platile se fac la 30-60 zile”, a explicat Franz Zinsberger (foto), presedintele ARPIM, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Valoarea totala a datoriilor scadente la sfarsit de 2010 poate fi si mai mare de 4,5 miliarde de lei, in contextul in care unele retete de anul trecut inca se mai afla in sertarele farmaciilor, fiind refuzate de casele judetene de sanatate din lipsa de fonduri.
In luna august 2010, arieratele catre sectorul farmaceutic valorau 3 miliarde de lei. In luna septembrie, ca urmare a conditiilor impuse de Fondul Monetar International (FMI), statul a platit doua miliarde de lei pentru stingerea arieratelor acumulate in sectorul sanitar. Statul platea furnizorii pentru medicamentele in regim de compensare sau de gratuitate cu o intarziere de 300 de zile, ceea ce a provocat un adevarat blocaj in lant.
Recuperarea greoaie a creantelor din piata i-ar putea determina pe producatorii farmaceutici sa-si limiteze numarul de medicamente comercializate pe piata romaneasca, adauga Zinsberger.
Fenomenul de limitare a accesului pacientilor la medicamente este deja prezent in piata, iar asta din cauza exporturilor paralele. In prezent, medicamentele din