Barack Obama va merge joi, 5 mai, la Ground Zero, locul unde se aflau turnurile World Trade Center, vizate de atentatele din 11 septembrie, care au fost orchestrate de Osama ben Laden. Uciderea liderului reţelei Al-Qaida a provocat un val de reacţii în rândul politicienilor americani.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Politicienii s-au perindat pe la microfoane şi camere de luat vederi, pentru a reflecta asupra semnificaţiilor momentului. Cuvântul de ordine a fost "unitate", auzit în mai toate pronunţările publice ale preşedintelui şi politicienilor de ambe partide în egală măsură.
"Preşedintele Obama a vegheat la siguranţa ţării, cum a făcut-o şi preşedintele Bush înaintea sa şi mai înainte Bill Clinton", reamintea într-o alocuţiune festivă liderul minorităţii democrate din Cameră, Nancy Pelosi. Ben Laden a fost pus sub urmărire sub mandatul lui Bill Clinton, în 1998, vânătoarea continuând cu înmiită intensitate după 11 septembrie 2001.
A revenit comentatorilor şi moderatorilor TV misiunea auto-asumată de a insinua discrete note discordante: că Obama, spre deosebire de Bush a făcut din capturarea mort sau viu a lui Osama ben Laden prioritate absolută, mobilizând într-o măsură fără precedent toate serviciile de informaţii; că Bush junior ar fi realizat mai mult decât Obama, pentru că a autorizat metode dure de interogatoriu. (Se pare că reperarea liderului Al-Qaeda a fost făcută posibilă de un indiciu oferit sub presiune, în epoca Bush, de un prizonier). Că de fapt eliminarea căpeteniei teroriste nu are nici o relevanţă practică, dat fiind faptul că acesta nu mai avea nici o autoritate operaţională, prestigiul său în lumea musulmană fiind cvasi-nul.
Un sondaj Pew dat publicităţii luni, 2 mai reamintea faptul şocant că popularitatea lui ben Laden era cea mai ridicată în teritoriile palestiniene, 34%. În Egipt era de 22%, at