Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală se declară un susţinător al agriculturii tradiţionale. El afirmă că Statele Unite fac presiuni mari pentru ca Uniunea Europeană să adopte aceeaşi deschidere faţă de OMG care există acolo şi în alte părţi din lume.
O.N.: In cablogramele Wikileaks, România este caracterizată - printre altele - drept un "cal troian" al politicii SUA privind OMG în interiorul Uniunii Europene. Comisia Europeana vede România în aceiaşi termeni?
D.C.: Comisia Europeană nu judecă acţiunile unui stat membru decât din perspectiva respectării regulamentelor europene. Iar din această perspectivă, în momentul de faţă, România respectă aceste regulamente. Restul, e o chestiune de politică internă pe care România, ca stat suveran, şi-o asumă.
O.N.: Numele dumneavoastră a fost vehiculat în cablograme, ba ca posibil aliat al SUA, ba ca adversar al OMG. Ştiu că problema OMG intră în portofoliul comisarului John Dalli - Sănătate şi protecţia consumatorului. Şi totuşi, care este, de fapt, poziţia dumneavoastră personală?
Personal, cred mai degrabă într-o o politică a produselor de calitate, tradiţionale, naturale, într-o alimentaţie diversă, care respectă biodiversitatea în natură.
Nu cred că viitorul agriculturii europene stă în produse ieftine cu orice preţ, inclusiv cu preţul neîncrederii consumatorului. Nu cred că organismele modificate genetic reprezintă soluţia salvatoare pentru agricultura europeană sau pentru agricultura din România. Acesta e punctul meu de vedere personal, si spun asta nu pentru a intra în confruntare cu cei care cred altfel, ci pentru ca eu aşa cred.
Am promovat întotdeauna menţinerea şi punerea în valoare a diversităţii agricole şi alimentare, produsele de calitate şi produsele locale. Acestea pot fi soluţii pentru dezvoltarea unei producţii cu înaltă valoare adăugată, cu beneficii directe