Şeful portofoliului Economiei din Republica Moldova spune că cel mai mare avantaj al ţării este gradul de subdezvoltare. El a reprezentat, săptămâna trecută, echipa Executivului de la Chişinău în vizita pe care preşedintele interimar, Marian Lupu, a avut-o la Bucureşti. Într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, Valeriu Lazăr a punctat densitatea relocărilor unor afaceri din România în statul vecin, în ultimii doi ani, şi facilităţile pe care acesta le oferă. Marile proiecte de infrastructură, privatizările şi domeniul serviciilor sunt cele mai mari oportunităţi de business.
Cosmina Croitoru: Care este scopul vizitei la Bucureşti?
Valeriu Lazăr: Pe scurt, consolidarea cadrului de relaţii bilaterale. Relaţia strict politică a ocupat cea mai mare parte din discuţii. Dar eu mă voi referi mai mult la partea practică, în care am discutat agenda pentru acest an, care este extrem de plină. Fiindcă suntem fix la un an de la delegaţia anterioară similară, am avut întâlniri cu oamenii de afaceri şi am trecut în revistă ceea ce am realizat în ultimul an. Am constatat cu satisfacţie că, în linii mari, am realizat o bună parte dintre proiecte.
C.C: Care sunt punctele esenţiale din agendă, strict pe zona economică?
V.L.: Am avansat destul de mult pe partea de energie cu câteva proiecte, chiar dacă nu suntem încă în faza operaţională. Este vorba despre o linie de interconexiune pe energie electrică, Bălţi-Suceava, unde finalizăm acum studiul de fezabilitate. Este un proiect trilateral, Ucraina-România-Republica Moldova, şi ne va conecta la sistemul energetic european prin intermediul României. Apoi gazoductul Ungheni-Iaşi va fi, de fapt, prima conexiune alternativă pentru Moldova la cea pe care o avem deja cu partea estică. Am avansat şi aici, iar cu câteva luni în urmă Comisia Europeană a luat decizia de a cofinanţa acest proiect. D