Raportul privind admiterea României la Spaţiul Schengen a fost votat luni seară la Bruxelles, în Parlamentul European. Textul arată că în ciuda reticenţelor politice vest-europene, cele două sunt pregătite de aderare.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
"România şi Bulgaria sunt oare gata pentru aderarea la Spaţiul Schengen? Răspunsul meu este în mod clar da". Iată declaraţia făcută de Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European.
Raportul său a fost votat în Comisia de Libertăţi Civile, el urmând a trece şi în plenul Parlamentului, la începutul lunii iunie.
Votul se va petrece atunci cu câteva zile înainte de o reuniune importantă a miniştrilor europeni de Interne, care sunt aşteptaţi să valideze gradul de pregătire al României şi al Bulgariei.
Ultimele analize ale experţilor europeni arată că cele două ţări sunt la egalitate acum, ele respectă şapte criterii tehnice din şapte, cu toate că unele îngrijorări persistă în cazul Bulgariei.
Raportul Parlamentului European, bazat pe opinia experţilor, dar şi pe vizitele făcute de raportor pe teren în Bulgaria arată aceeaşi stare de fapt, dar prezintă situaţia încurajant.
Carlos Coehlo aminteşte că şi la extinderea anterioară a Spaţiului Schengen, în 2007, au fost unele îngrijorări, dar acestea au fost risipite pe parcurs.
Deputaţii europeni au respins prin vot două amendamente aduse raportului, care cereau amânarea aderării celor două ţări, până când acestea vor fi eradicat corupţia.
Parlamentul are un rol pur consultativ, dar important în acest proces de aderare la Spaţiul Schengen, iar atitudinea binevoitoare a raportorului Carlos Coehlo a ajutat până acum România.
Cu toate acestea, o decizie pentru aderarea celor două nu va fi luată în curând. Franţa doreşte ca detaliile tehnice îndeplinite de cele două ţări să fie completate cu unele