Conform prognozei actualizate a BNR, rata inflaţiei va creşte temporar în trimestrul al doilea, ca urmare a şocurilor externe asupra preţurilor la alimente şi combustibili, iar reluarea dezinflaţiei va surveni în a doua jumătate a anului, urmată de intrarea inflaţiei în intervalul ţintit pe parcursul lui 2012.
Banca centrală consemnează că “producţia industrială şi exporturile au continuat trendul ascendent, dar dinamica anuală reală a indicatorilor relevanţi pentru evoluţia cererii interne, precum şi cea a creditului acordat sectorului privat s-au plasat în continuare în teritoriu negativ” BNR estimează că deficitul de cerere va persista pe termen mediu, deşi este aşteptat să se restrângă treptat.
Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul II 2011, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a politicii monetare, în special a presiunilor generate – la fel ca în majoritatea economiilor emergente – de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor.
Cu toate acestea, scenariul de bază al actualei proiecţii anticipează reluarea dezinflaţiei în al doilea semestru al anului 2011, odată cu disiparea efectului direct al majorării TVA, urmată de revenirea şi menţinerea ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale în cursul anului 2012.
Totodată, actuala prognoză evidenţiază persistenţa riscurilor şi incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, dar şi a celor legate de evoluţiile de pe pieţele internaţionale.
În acest context, conducerea BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul banc