Noua lege a pensiilor şi-a propus, în principal, reducerea numărului celor care se pensionează anticipat sau pe caz de invaliditate. În Maramureş, obiectivele noii legi au fost ratate din cauza lipsei locurilor de muncă şi a inexistenţei perspectivelor celor care au împlinit vârsta legală pentru pensionarea anticipată, deşi astfel pierd până la 45% din bani. Numărul pensionărilor anticipate şi cel al pensionărilor anticipate parţial au crescut uşor, însă oficialii Casei Judeţene de Pensii susţin că, per total, a scăzut numărul pensionărilor, fenomen pus pe seama înăspirii condiţiilor pentru pensionările pe caz de invaliditate.
Autorităţile vor să descurajeze pensionările
„Unul din principiile noii legi a fost descurajarea pensionărilor anticipate parţial şi a pensiilor de invaliditate. Statistic, în primul trimestru al anului trecut au fost 102 pensii anticipate şi 1.476 de pensii anticipate parţial, iar în trimestrul I al anului 2011 au fost 105 pensii anticipate şi 1.507 pensii anticipate parţial, deci o creştere de 3 respectiv 31 de pensionări. Totuşi, numărul total al pensionărilor s-a redus în judeţ cu peste 1.000 - anul trecut au fost 126.086 de pensionări, iar acum sunt 125.009 -, iar diferenta constă, în mare parte, din pensionarii pe caz de invaliditate, pentru că s-au schimbat criteriile", a declarat Gavril Cherhaţ, director adjunct al Casei de Pensii Maramureş.
Conform vechii legi, în cazul pensiilor anticipate, procentul de diminuare era cuprins între 0,15% şi 0,5%, conform unui grafic în funcţie de numărul lunilor anticipate vârstei standard de pensionare. "În noua lege se stabileşte o penalitate de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare", a precizat Cherhaţ, însă în pofida unor penalităţi mai mari, mulţi dintre cei care îndeplinesc condiţiile continuă să apeleze la acest tip de pensionare. „Unul dintre motive ar fi rezistenţ