Mâine, 5 mai, romanul „Planeta maimuţelor“, de Pierre Boulle, va fi distribuit cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Scriitorul Pierre Boulle, fost agent secret, a folosit experienţa personală ca sursă de inspiraţie pentru „Planeta maimuţelor“, roman care l-a consacrat.
„Planeta maimuţelor" prezintă o lume distopică, unde omul nu mai este cel care deţine controlul, ci maimuţele: „Maimuţa este, bineînţeles, singura creatură raţională, singura care are un suflet şi un corp în acelaşi timp". Romanul imaginează o societate din anul 2500, condusă de gorile violente, de urangutani savanţi şi de cimpanzei intelectuali. Rolurile sunt inversate în această lume, omul revenind la un comportament primitiv, iar animalele fiind cele care au evoluat. Personajul principal şi naratorul aventurii este Ulysse Mérou, un ziarist francez.
Alături de profesorul Antelle şi de fizicianul Levain, Mérou pleacă într-o expediţie spaţială. Ajuns pe o planetă asemănătoare cu Terra, realizează că oamenii se comportă ca nişte animale: nu vorbesc şi au „un fel de gol, o absenţă a expresiei". În scurt timp, Ulysse află că oamenii sunt vânaţi de gorile nemiloase şi sunt folosiţi de maimuţe în experimente.
Dispariţia civilizaţiei
Prin inversarea rolurilor şi a statuturilor, scriitorul Pierre Boulle vorbeşte despre o societate controlată de maşini sau de maimuţe dresate, în interiorul căreia inteligenţa umană scade, în timp ce maimuţele devin din ce în ce mai puternice. Boulle prezintă un viitor sumbru al omenirii, analizând cât de neînsemnată şi de şubred este locul omului în univers şi în timp. În romanul său, profesorul Antelle sfârşeşte prin a se comporta la fel ca ceilalţi oameni de pe planetă, întoarcându-se la sălbăticie.
O ecranizare de succes
Scriitorul Pierre Boulle a beneficiat de numeroase ecranizări ale scrierilor s