Sistemul american antirachetă va fi instalat în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt. Decizia a fost luată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a anunţat marţi, 3 mai, preşedintele Traian Băsescu. Ce înseamnă acest anunţ?
Înseamnă nici mai mult nici mai puţin că a fost stabilit locul unde vor fi amplasate elementele scutului antirachetă de pe teritoriul României, ca urmare a unui acord bilateral între România şi SUA. Practic, e vorba de 24 de rachete interceptoare SM 3 (Standard Missile 3), a căror misiune va fi să distrugă rachete care ar viza teritoriul României şi pe cel al altor ţări europene sau NATO.
Elementele din România vor duce la o creştere a capacităţii de securitate europene, în condiţiile în care se estimează că ameninţările cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune sunt în creştere. Comunitatea internaţională şi în primul rând Statele Unite sunt neliniştite de ameninţarea care vine dinspre Iran. Teheranul are un program nuclear care nu respectă cerinţele comunităţii internaţionale. Iranul spune că e un program civil, dar Occidentul se teme că este un program militar.
Nu e vorba însă numai despre Iran. Potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, "aproximativ 30 de ţări deţin sau sunt pe cale să deţină rachete balistice, unele dintre ele fiind capabile să atingă Europa".
Practic, ce vor face rachetele interceptoare care se vor afla în România?
Ele vor sta în această bază şi în cazul în care va exista un atac cu rachetă, vor pleca în interceptarea acestor rachete, în urma informaţiilor oferite de un sistem complex de sateliţi. Rachetele care stau în România au un scop strict defensiv, ele nu pot fi folosite ca să atace vreun alt obiectiv, în afara celui pentru care au fost programate. Nu sunt deci rachete de atac, ci de apărare. Balistic e calculat în aşa fel încât interceptar