Noua lege a zilierilor aduce modificări importante în modalităţile de încadrare a forţei de muncă. Una dintre ele este aceea că în domeniul costrucţiilor nu pot fi angajaţi zilieri.
Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, Daniela Biriş, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că zilieri pot fi angajaţi numai de către persoane juridice şi numai în domeniile agriculturii, silviculturii, vânătorii şi pescuitului, zootehnie, piscicultură, acvacultură, spectacole, producţii cinematografice, manipulare de mărfuri şi activităţi de întreţinere şi curăţenie. Amenzile pentru nerespectarea acestui act normativ sunt foarte mari: între 10.000 şi 20.000 de lei.
Potrivit Danielei Biriş, nici o persoană nu poate fi angajată ca zilier dacă nu a împlinit 16 ani, iar ca dări către stat, singura este impozitul, care va fi plătit de către angajator. Nici o altă asigurare nu este prevăzută în această lege.
Salariul unui zilier poate varia între 2 şi 10 lei pe oră, iar plata se face în echivalentul a cel puţin opt ore de muncă pe zi, chiar dacă omul lucrează mai puţin de atât. Acest gen de muncă are caracter ocazional şi nu poate depăşi 90 de zile pe durata unui an la acelaşi angajator.