Cetăţenii români sunt cei mai puţin încrezători în viitor dintre europeni, conform unui indicele de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană. În primul trimestru al acestui an, a înregistrat o creştere faţă de media anului trecut, ajungând la -46 de la -54. Chiar şi comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, când acest indice se situa la -48, românii se dovedesc ceva mai încrezători la acest început de an.
„Această uşoară revenire a optimismului cred că are la bază creşterea salariilor în sectorul public cu 15%, dar şi declaraţiile autorităţilor privind iminenta ieşire a ţării din criză. Pe de altă parte, probabil că este şi un semn că românii au obosit să fie campionii pesimismului şi privesc din ce în ce mai mult partea plină a paharului. În ţările dezvoltate din Europa se văd deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne dă speranţa că în viitorul nu foarte îndepărtat vom simţi şi noi aceste îmbunătăţiri", afirmă Andi Dumitrescu, director general GfK România.
Cu toate acestea, situaţia prezentă a finanţelor familiei nu este una dintre cele mai îmbucurătoare, în medie 67% dintre români declarând în primele trei luni ale anului că aceasta este mai rea decât cu un an în urmă, nivelul pesimismului rămânând relativ stabil faţă de media anului 2010. Totuşi, românii se arată mult mai încrezători privind viitorul, doar 43% dintre ei declarând că se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, comparativ cu peste jumătate dintre ei care spuneau acelaşi lucru la nivelul întregului an 2010. 15% speră ca situaţia lor chiar să devină ceva mai „roz" în următorul an, iar 36% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent. Procentele sunt comparabile de altfel cu situaţia din primele trei luni ale lui 2010, când încă nu se arătaseră cele mai "neg