Potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul energetic pe plan global a fost de 116 miliarde de dolari în 2010, în creştere cu 19% faţă de nivelul anului 2009.
„Suntem de părere că această tendinţă de resuscitare a tranzacţiilor va continua, însă acest lucru depinde în mare măsură de revenirea cererii de energie pe pieţele dezvoltate, ceea ce va da companiilor încredere în programele lor de investiţii şi modernizări”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Departamentului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi, PwC România.
„Dacă revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne aşteptăm să apară oportunităţi interesante de vânzare de active de care să beneficieze anumite companii. Îndeosebi în Europa, acest trend se va accelera pe măsură ce companiile eliberează capital pentru investiţii şi atrag totodată resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructură şi a fondurilor de pensii”, a adăugat Lupea.
Comparativ cu multitudinea de fuziuni și achiziții înregistrate în anii 2005-2008, valoarea tranzacţiilor rămâne scăzută, dar condiţiile sunt favorabile pentru o redresare a activităţii de fuziuni şi achiziţii, potrivit ediţiei de anul acesta a raportului PwC Power Deals. Se observă totodată un interes internaţional sporit pentru activele de infrastructură energetică, iar prezenţa chineză în sectorul energetic se intensifică, nu doar la nivelul marilor companii de transport electric, ci şi al producătorilor independenţi de energie.
Alexandru Lupea precizează că, în România, tranzacţiile vor fi, cel mai probabil, în domeniul energiilor regenerabile, mai ales după clarificarea prevederilor legislative din domeniu în perioada următoare. ”De asemenea, este posibil ca marii jucători europeni să decidă să investe