În perioada 8 - 15 mai, la Sibiu se desfăşoară celebrul festival de jazz. Aflat la ediţia cu numărul 41, Sibiu Jazz Festival este cel mai vechi festival de acest gen din România.
Criticul de jazz Virgil Mihaiu remarcă prezenţa pe afişul festivalului a vocalistei belgiene Fanny Beriaux, crescută în spirit clasic, dar trecută cu arme şi bagaje în tabăra ludico-improvizatorică şi a vocalistei China Moses, care îşi valorizează rădăcinile afro-americane resuscitând arsenalul divelor jazzului (printre care se află şi propria sa mamă: Dee Dee Bridgewater). O altă vocalistă care va fi prezentă la Sibiu este şi portugheza născută în Mozambic Maria João. S-a afirmat, în anii '80, printr-o colaborare cu pianista japoneză Aki Takase. Dar adevăratul mentor muzical al Mariei este pianistul Mário Laginha, cu care a înregistrat primul album în 1983. De atunci până azi au urmat alte 12. Împreună au devenit un fel de marcă a jazzului portughez.
Jazz din Olanda, Austria şi Polonia
Olanda va fi reprezentată de grupul Wired Paradise, al saxofonistului numărul unu din acea ţară: Yuri Honing. Acesta combină arta improvizaţiei muzicale cu elemente de rock, dance şi electronics, spre a-şi argumenta crezul că jazzul nu e un stil, ci un limbaj. Saxofonistul şi-a alăturat o trupă alcătuită din compatrioţi de încredere, plus un invitat pe măsură - ghitaristul german Frank Möbus.
Saxofonistul Harry Sokal Foto: HarrySokal.com
Festivalul de la Sibiu prezintă la fiecare ediţie câte o mostră din panorama jazzistică a Poloniei. De data aceasta vom avea ocazia să cunoaştem formaţia Chromosomos, fondată şi condusă de bateristul Artur Dominik. Avându-i în componenţă şi pe Tomek Kasiukiewicz /trombon&instumente electronice, Lukasz Kluczniak - sax şi Marcin Lamch, cvartetul se mişcă dezinvolt pe limita dintre genuri şi stiluri, într-o insolită mixtur