După anunţul făcut de Traian Băsescu despre amplasarea scutului antirachetă la Deveselu, judeţul Olt, localnicii îi aşteaptă pe americani cu „bună voie şi cu colaborare“. Scutul antirachetă este pentru oltenii din Deveselu un fel de „încercuire“ care să-i apere pe americanii „pripăşiţi“ în comună de furia teroriştilor lui Osama bin Laden.
De ieri este oficial. Americanii vor amplasa un scut antirachetă în România. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu în urma deciziei Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT), luată luni seară. „Din luna februarie a anului trecut, când România a răspuns pozitiv invitaţiei Statelor Unite ale Americii de a fi parte a acestui program de securitate, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă pentru acest sistem de apărare, au fost analizate mai multe locaţii.
Citiţi şi:
Scutul antirachetă va fi amplasat la Deveselu, în judeţul Olt. Comandantul va fi român
Vezi aici unde este Deveselu, locul unde va fi amplasat scutul antirachetă
Câţi bani bagă SUA în scutul antirachetă de la Deveselu
Vă pot spune că sunt circa 120 de parametri care trebuie îndepliniţi de o astfel de locaţie pentru ca sistemul să fie în deplină siguranţă. În cele din urmă, s-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu", a declarat Traian Băsescu. Scutul antirachetă a avut o lungă perioadă de chinuri ale facerii, din cauza problemelor de ordin geopolitic. Una dintre cele mai puternice voci împotriva scutului se auzea de la Kremlin.
Europa şi sistemul de protecţie
Chiar şi aşa, la 5 mai 2010, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, vorbea despre crearea unui sistem de apărare antirachetă complementar, destinat apărării populaţiei din ţările europene membre ale NATO. La 20 noiembrie 2010, la Su