Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene, a anunţat că are rezerve privind datele statistice furnizate de Bucureşti şi că deficitul bugetar al României ar putea fi mai mare decât cel afirmat de Guvernul lui Boc, care nu a luat în calcul şi arieratele uriaşe pe care le au mari companii cu capital de stat. Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene, a anunţat că are rezerve privind datele statistice furnizate de Bucureşti şi că deficitul bugetar al României ar putea fi mai mare decât cel afirmat de Guvernul lui Boc, care nu a luat în calcul şi arieratele uriaşe pe care le au mari companii cu capital de stat.
Fără să gândească de două ori şi să vorbească o dată, premierul a ripostat ime- diat, zicând că Eurostat se referă doar la două companii - CFR Infrastructură şi Termoelectrica - şi, oricum, să facă bine să dea deplin credit informaţiilor livrate prin Institutul Naţional de Statistică, ce zice acesta e sfânt. Statisticienii UE nu-s prea duşi la biserică. Mai mult - după ce, dând crezare datelor-gogoaşă ale guvernanţilor de la Atena, s-au pomenit că Grecia avea, de fapt, un deficit uriaş şi că trezoreria comunitară trebuie s-o salveze de la faliment - cred numai după ce verifică. Aşa încât au răspuns sec că nu e vorba doar de două companii, ci de mult mai multe şi că o comisie a Eurostat va veni luna asta la Bucureşti, să scotocească prin hârtiile şi bilanţurile de la Finanţele conduse de Ialomiţianu.
Boc şi-a dat cu stângul în dreptul, întărâtându- i pe contabilii de la Bruxelles. UE nu mai e dispusă să înghită pe nemestecate gogoşile vândute de un guvern sau de altul, ci vrea să ştie cu exactitate ce se întâmplă în fiecare stat, cum şi cu ce îndreptăţire se cheltuiesc fondurile Uniunii. Mai ales când e vorba de o ţară emergentă, cum e România, al cărei guvern susţine că va creşte ca Făt-Frumos, că deficitul va scădea rapid şi că în 2015 vom lu