România va găzdui, la baza militară din judeţul Olt, 24 de interceptori tereştri - rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali în anul 2015 şi vor proteja întreg teritoriul ţării de eventualele atacuri cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune. Cea mai vehiculată sursă a unor potenţiale atacuri a fost, în discursul oficialilor americani sau europeni, regiunea Orientului Mijlociu, în special Iranul. Oficialii români s-au ferit însă, în general, să nominalizeze o ţară anume şi au subliniat că rolul scutului este strict defensiv. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: FLORIN BĂLTĂREŢUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: Florin BăltărețuSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
La ceva mai mult de un an de la decizia luată de CSAT, care a aprobat propunerea americană privind participarea României la proiectul american al scutului antirachetă, şi după şase runde de negocieri între partea română şi americană, preşedintele Traian Băsescu a anunţat azi că elementele găzduite de ţara noastră vor fi amplasate în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt.
Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american, a spus Băsescu. Comandantul bazei este ofiţer român, iar preşedintele a insistat că nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă. Pentru deservirea sistemului antirachetă, la Deveselu vor fi dislocaţi, în medie, circa 200 de militari americani, iar cifra maximă care poate fi atinsă, ca număr de militari dislocaţi, este de 500, a mai spus Băsescu.
Eficienţă şi costuri
Cei 24 de interceptori care vor fi găzduiţi de