Ieşirea din scenă a lui Osama bin Laden este un fel de "Cronica unei morţi anunţate". Motivul pentru care a mai prins "prima pagină", ori "prim time"-ul televiziunilor de ştiri, a doua zi, este doar modalitatea aleasă de soartă, ori de cei care i-au controlat soarta: "Eroica". Oricine poate înţelege că ar fi fost un fiasco pentru posteritatea lui bin Laden, pentru imaginea Al Qaeda, pentru analele luptei antiteroris-te, pentru credibilitatea forţelor care l-au vînat timp de un deceniu, ca certificatul de deces să fi consemnat sec: stop cardiac, accident vascular, criză diabetică, emfizem pulmonar, ori cine ştie ce altă "specialitate" medicală a cauzei morţii. Aceasta era singura soluţie din categoria "win-win". Toată lumea cîştigă!, atît cei care aşteptau de zece ani ca bin Laden să-şi primească răsplata pentru 11 Septembrie, cît şi cei care l-au protejat şi adăpostit în toţi aceşti ani, nu prin grotele munţilor Afganistanului şi nici prin cine ştie ce insule misterioase ale deşertului, ci într-un ditamai "viloiul-cazemată" ridicat din temelii pentru beneficiar într-o cochetă zonă rezidenţială, satelitară, a Islamabadului, capitala Pakistanului, ţara aceea aliată de nădejde a Statelor Unite şi a tuturor forţelor anti-teroriste!!!
Dincolo de "misterele", "miturile" ce vor fi întreţinute în jurul aces-tui personaj malefic, ceea ce interesează cu adevărat este viitorul. Va intra lumea politicii internaţionale într-o epocă a post-terorismului? Va fi acesta semnul şi punctul de cotitură de la care politica internaţională se va restructura? Sau, post-terorismul va însemna reinventarea terorismului sub alte forme, încă mai distructive, mai pernicioase, mai rezis-tente la "tratament"?
Desigur, nimeni nu are acum în "buzunar" ori între filele unor dosare de analiză, răspunsul bine documentat şi univoc, la aceste întrebări. Totuşi, pentru a intui măcar direcţia în