Ceea ce se reproşează este prioritatea. A terminat CNSAS cu politicienii, magistraţii şi alţi demnitari de a ajuns la artişti?
Ca să clarific lucrurile, politicienii sunt verificaţi din oficiu, lucru obligatoriu şi prioritar pentru CNSAS. În acelaşi timp, sunt prevăzute în lege şi verificări la cererea cetăţenilor, organizaţiilor, presei etc. Şi aceste cereri se pun în lucru, ele nu pot aştepta să apară un moment final al verificărilor din oficiu. În permanenţă se schimbă funcţii, în ministere, în consilii locale, în aparatul funcţionarilor publici etc. Verificările se fac în etape şi în compartimente diferite ale CNSAS. Sunt iniţiate şi pot ajunge pe ordinea de zi a Colegiului, în funcţie de priorităţile stabilite de lege, dar nimeni nu poate anticipa momentul când vor fi finalizate. Momentul final al verificării este dat de realitarea arhivistică, nu poate fi prestabilit de altcineva, nici de corpul tehnic al CNSAS, nici de membrii Colegiului.
Înţeleg că pe parlamentari i-aţi terminat.
Candidaţii şi membrii actualului parlament au fost verificaţi încă din 2008, iar unele verificări s-au încheiat în 2009, în cazurile mai complicate. Rezultatul verificărilor e cunoscut deja de opinia publică - mă refer la cazul Gheorghe Buta, câştigat definitiv în instanţă, la verificarea d-nei Elena Mitrea, caz câştigat de Consiliu la Curtea de Apel şi în care s-a făcut recurs, la cazul d-lui Florin Pâslaru, care a fost repus pe rol de către instanţă.
S-au finalizat şi alte verificări ale parlamentarilor din legislatura 2004-2008, cum ar fi cazul domnului Ioan Aurel Rus, câştigat definitiv de CNSAS, Dumitru Avram, de asemenea câştigat definitiv de CNSAS, cazul domnului Voiculescu, câştigat definitiv de CNSAS. În cazul doamnei Rodica Stănoiu, procesul continuă, după 5 ani.
Să revenim la cazul Breban, care a stârnit destulă polemică şi nemulţumire pe sce