Analiştii AAFBR estimează că banca centrală va menţine în şedinţa de astăzi dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al RMO
Luna trecută BNR a redus rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani cu 5%
În mare parte a şedinţelor, deciziile BNR au surprins piaţa
Consiliul de Administraţie al BNR va decide, astăzi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% şi a nivelului actual al rezervelor minime obligatorii atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută, potrivit estimărilor unanime ale analiştilor din AAFBR. Aşteptările privind menţinerea dobânzii de politică monetară şi rezervelor minime obligatorii aparţin în premieră tuturor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la un sondaj intern.
Totodată, majoritatea respondenţilor la sondaj anticipează că dobânda de politică monetară va rămâne nemodificată până la finele acestui an, la 6,25%, dar estimările variază între 5,5% şi 6,75%. Şi sondajul aferent lunii martie anticipa menţinerea ratei de politică monetară la 6,25%, însă sondajele anterioare prognozau scăderea acesteia la 5,75%. Membrii AAFBR se mai aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului 2012, estimările fiind cuprinse între 4,5% şi 7%. În sondajul AAFBR aferent lunii martie, analiştii anticipau reducerea ratei de politică monetară până la 5,75%.
2012 va veni cu o reducere a RMO
În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii, majoritatea analiştilor anticipează că rata va rămâne, până la finele acestui an, la 20% pentru pasivele în valută şi la 15% pentru resursele în lei. Pentru 2012, economiştii prognozează reducerea rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în valută şi 10% în cazul resurselor în lei.
BNR a decis la cea mai