Conducerea societăţii constănţene Oil Terminal a decis, ieri, să aplice noile prevederi ale Codului Muncii, intrat în vigoare pe 1 mai, pentru a reduce din pierderi şi a nu da oameni afară.
Directorul companiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Silviu Wagner, a declarat că a aplicat prevederile articolului 52 alineat 3 din noul Cod al Muncii.
"În urma analizării situaţiei economice din primul trimestru, rezultatele nu au fost pe măsura previziunilor, astfel încât societatea a fost pusă în situaţia nerealizării planului fizic pe primele trei luni, cu 700.000 de tone, ceea ce a avut repercusiuni deosebite la lichidităţi. Planul nu s-a realizat, dar salariaţii au fost aceiaşi", explică Wagner. Motivul: lunile de iarnă şi creşterea preţului de combustibil la pompă, care a dus la scăderea consumului. Acesta spune că societatea a făcut economii la reparaţii, întreţinere, achiziţii, a redus cheltuielile cu utilităţile. Soluţia aleasă a fost aplicarea noului Cod al Muncii, alternativa (trimiterea în şomaj tehnic) nefiind agreată. Pentru salariaţi, avantajele sunt că îşi păstrează sporurile. Pierd însă salariul şi bonurile de masă aferente zilelor respective.
Sunt salvate câteva sute de locuri de muncă
Directorul companiei spune că măsura are rolul de a salva câteva sute de locuri de muncă. "Am primit de la Ministerul Finanţelor, pe data de 9 martie 2011, adresa 445703 prin care ni se solicita ca, până pe 15 iunie, să prezentăm un plan de restructurare a angajaţilor societăţii cu 10 până la 15 la sută, din totalul de 1.240", spune Wagner. Conducerea a hotărât să ofere angajaţilor "weekenduri prelungite", dar aceştia să-şi păstreze locurile de muncă.
Fără nereguli majore
Oil Terminal a fost supusă unui control amplu din partea Poliţiei şi a Gărzii Financiare, în luna martie. "Au fost nişte controale care