Totul se intampla parca mai repede. Traim mai tot timpul la intensitate maxima, in tensiune, facem tot mai multe lucruri pe fuga, intr-un stres din ce in ce mai mare. Toate acestea ne transforma viata intr-o adevarata cursa. Obiceiurile s-au schimbat, ne distram, simtim, reactionam la bucurii si evenimentele triste parca la alta intensitate.
Romania anului 2011 arata, din multe puncte de vedere, complet diferit fata de acum 20 de ani si mai bine. Capitalismul, adoptat cu entuziasm, in decembrie 1989, ne-a adus si bune, dar si rele. Pentru multi, a insemnat indeplinerea unui vis, realizare profesionala, financiara, sociala. Pentru altii, s-a dovedit a fi un adevarat cosmar.
O radiografie, in linii mari, a societatii romanesti dupa mai mult de doua decenii de capitalism, arata ca indiferent din ce generatii facem parte, libertatea, economia de piata, stilul de viata importat din Occident ne-au transformat, spun psihologii, iremediabil.
Din generatiile anilor '50-60, multi au ajuns sa traiasca, in prezent, la limita supravietuirii. Interesanta este insa si evolutia generatiilor ce au urmat. Potrivit psihologilor, acestea pot fi reunite sub denumirea generica de Generatia "Fast-living".
Romanii si stres-ul social
Educati intr-o societate comunista in care valorile erau cu totul altele, romanii s-au trezit intr-o realitate de import, un mix haotic de obiceiuri occidentale, de conceptii si manifestari, din pacate, de cele mai multe ori deplasate. Nepregatiti sa traiasca schimbarile sociale care le-au marcat ultimii 20 si ceva de ani, ei s-au adaptat fiecare cum au fost capabili la noile realitati.
Psihologul Marius Mihulea spune ca multe dintre matricele comportamentale occidentale nu s-au potrivit pe mentalul colectiv romanesc. "Multi nu au stiut sa discearna intre valentele pozitive si negative ale acestui comp