Societăţile doljene cu datorii nu au garanţiile cerute de lege ca să poată amâna plata sumelor restante către stat
Firmele doljene nu se înghesuie să ceară statului amânarea plăţii datoriilor acumulate. Executivul se aştepta ca firmele cu probleme temporare de lichidităţi să dea fuga la Finanţe ca să ceară eşalonarea datoriilor. Dar, în practică, lucrurile stau cu totul altfel. Deşi au trecut trei săptămâni de când s-au publicat normele la OUG nr. 29/2011 privind reglementarea procedurii eşalonării la plată pe o perioadă de până la cinci ani a datoriilor firmelor, în Dolj a fost depusă o singură cerere de eşalonare, dar şi aceea incompletă. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, „până în prezent, o singură firmă din Craiova a depus cerere de eşalonare a datoriilor, dar aceasta a fost incompletă, pentru că nu era însoţită de documentele necesare“.
La Fisc mai fusese depusă o cerere înainte de publicarea normelor metodologice, dar oamenii legii nici măcar nu o pot pune la numărătoare. Documentul nu a putut fi luat în calcul pentru că nu respecta formularul obligatoriu prin lege, respectiv prin normele de aplicare. Firmele care cer eşalonarea pe o perioadă de până la cinci ani trebuie să depună inclusiv un plan de redresare la Fisc.
Cine are garanţii de 140%?
Directorul Mihai Antonescu consideră că administratorii de firme sau patronii nu s-au înghesuit să depună cererile de eşalonare din mai multe motive, printre care şi cel al garanţiilor cerute de lege: „Au fost şi Sărbătorile de Paşte sau poate că au aşteptat să treacă termenul de 25 aprilie ca să adauge şi datoriile scadente la acea dată. De asemenea, este posibil ca firmele să nu se încadreze în cerinţele legii, în special la capitolul garanţii“, a spus adjunctul DGFP Dolj. OUG nr. 29 şi normele publicate pe 8 ap