Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, judecarea în libertate a fostului şef al Vămii Siret, Aurel Anea şi a 44 de inculpaţi trimişi în judecată la Curtea de Apel Suceava de către procurorii anticorupţie.
ÎCCJ a admis recursurile acestora la decizia Curţii de Apel Suceava, care hotărâse judecarea acestora în stare de arest preventiv.
În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 62 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, judeţul Suceava, precum şi patru lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 27 aprilie, în sarcina inculpaţilor s-au reţinut infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată şi constituire – aderare – sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Dintre persoanele deferite justiţiei în acest dosar, 49 de inculpaţi erau stare de arest preventiv, printre care fostul şef al PTF Siret, comisar de poliţie Aurel Anea, dar şi şefi de tură.
DNA precizează că ceilalţi 17 inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de libertate.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de peste 3,6 milioane lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.
DNA precizează că banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar